Mellan hägg och syren…..

Gick omkring och njöt av försommaren i vår trädgård i söndags. Kom då att fundera på begreppet ”mellan hägg och syren”. Betydelsen var jag ganska klar över men var det kom ifrån visste jag inte. Trodde att det var myntat av någon poet eller visdiktare. Nåväl, det är ju ganska enkelt att ta reda på. Man googlar. Och jag hamnade på ”Språkrådets” (Institutet för språk och folkminnen) hemsida. Och där stod att läsa:

 

”Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt uttolkas som perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut. Den perioden kan av klimatskäl förstås skilja sig en del över landet, men det refererar normalt till en kort period under försommaren (den stackars skomakaren kunde förmodligen inte unna sig någon längre semester). Teorierna om uttryckets ursprung – och upphovsman – är många, men ingen av teorierna har kunnat beläggas. Många anser dock att uttrycket varit vanligt bland just skomakare” (http://www.sprakradet.se/2124)

 

Att döma av läget i min trädgård så var det ingen lång semester skomakarna kunde unna sig! För här blommar både hägg och syren samtidigt. Tillsammans med snöbollsbusken.

 

 

Det var bättre förr. Kanske. Eller är det bara minnet som spelar sina spratt. Men jag är säker på att det var annorlunda förr. Visst, semestern var inte lika lång som idag. Men syrenerna var inte utblommade när skolan slutade. Jag minns min barndoms skolsal smyckad med blommande syrener dagen då vi unisont sjöng ”Den blomstertid nu kommer”. Nu för tiden verkar blomstertiden redan vara över och någon semester kan skomakaren inte räkna med. Om det nu finns några skomakare kvar.

Det fanns det när jag var barn.

 

För övrigt så övergick försommaren till något som snarast kan benämnas förhöst. Det blev en väldigt kort blomstertid.

 

PS. Läs gärna min gode vän Gunnars blogg: http://blogg.passagen.se/gbl01/

 


Kommentarer
Postat av: Gunnar Blommé

Fin text och reflektion käre Lars. Här uppe i nord östra Falun på gränsen mot Gästrikland har i dagarna häggen slagit ut men syrenen har ännu bara små knoppar. Mellan hägg och syren, ja det är här ca en vecka. Inne i Falun tror jag att syren har slagit ut så här kan man åka över faunans olika gränser på någon mil Skomakare har vi inte i Falun men en "allätare" som lagar skor, remmar och tillverkar nycklar - alltid nåt.

2012-06-01 @ 11:38:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0