Anja, KPLM(r), regn och EM i fotboll.

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Allt är ju lika viktigt. Eller oviktigt. Du får döma själv.

Sommarens väder, regn alltså, fotboll och Anja står väl i en klass för sig. Frågor som säkert engagerar miljoner svenskar.  KPLM(r) eller Kommunistiska Partiet som det heter numera engagerar väl inte fler än några tusenden trogna trosfränder. Och det är tråkigt tycker jag. Inte i allmänhet alltså utan jag tänker specifikt på en artikel som två av deras medlemmar fick publicerade i Sydsvenska Dagbladet i fredags den 22 juni. Ska sanningen fram så trodde jag att både de och den ”andra halvan” som senare döpte sig till Sveriges Kommunistiska Parti saligen hade somnat in.

 

För de yngre läsarna ska jag göra en snabb rekapitulation: I slutet av 60-talet bildades KFML (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna) som jag under en kort tid drogs till. Men efter ett tag så splittrades KFML, som förresten de flesta vänstergrupper gjorde, och nu bildades KFLM och KFLM(r). Den sistnämnda gruppen utgav sig för att vara revolutionärer (r) till skillnad från reformisterna i KFML. Sen byttes det namn i en fart som endast initierade historiker kan hålla reda på. KFML blev SKP. KFLM(r) blev KPLM(r) och sen, 2005, Kommunistiska Partiet.

 

Men nu var det ju inte detta som svenska folket bekymrar sig mest över i dessa dagar. Det är naturligtvis vädret. Eller snarare det dåliga vädret med ett evigt regnande som vissa delar av vårt land har utsatts för. Dock inte där jag hör hemma, alltså i södra Skåne. Jo visst har det regnat här också, det måste jag erkänna. Men här har inte slagits några rekord som i Stockholmsområdet.  Nåväl, vädret har varit för jävligt, för att uttrycka sig manligt svenskt.   Men det gör inte mig någonting. Jag jobbar fortfarande och ska så göra tre veckor till. Sen (Då) kommer sommaren!!!

 

Och så var det fotbollen. Eller det svenska landslagets fotboll. Den fina kostymen som bidde en tumme. Men av kommentarerna att döma så tog de flesta det hela med ro. Jag har i varje fall inte läst om några utkastade TV-apparater eller andra tokigheter så vi var väl ganska nöjda trots allt.

 

Men hur många journalister höll på att kasta ut sin TV-apparat när de fick höra Anja Pärssons sommarprogram i radion. Eller åtminstone satte många kaffet i vrångstrupen.  Nyheten slog ner som en bomb. Det blev till och med ett inslag i radions ”Studio ett” där någon, som jag inte minns namnet på, var irriterad över att hon, Anja alltså, inte vill gå i Pride-parad utan bara leva ett lugnt familjeliv i Umeå. Toppen tycker jag: Man måste inte exponera sig. Och man måste absolut inte skylta med sin sexuella läggning. Men samtidigt måste jag medge att utan alla de modiga HBT personerna som låtit sig exponeras hade vi kanske ännu levt kvar på 50-talet. Mycket har hänt men mycket återstår. Men du, Anja, har naturligtvis, genom att berätta, trots allt bidragit till att ännu ett steg har tagits i rätt riktning.

 

Ja, så var det det här politiska, kommunistiska. Ett inlägg, skrivit av Karl Strandberg och Robert Wettersten båda aktiva i Kommunistiska Partiet, om ett ämne som det inte pratas särskilt mycket om. Och om man nu skulle våga prata om det så blir man lätt kallad för invandrarfientlig och sverigedemokrat. Vad var det då som dessa båda vågade ta upp till diskussion? Artikelns rubrik är lång och hämtad ur texten: ”Det råder ingen arbetskraftsbrist i Sverige, det är massarbetslöshet. Därför finns det inget behov av ökad arbetskraftsinvandring.”

De kommande årens pensionsavgångar, som både borgare och sossar har varnat för, kompenseras med inkommande ungdomskullar. Problemet är att många saknar rätt utbildning. Därför menar skibenterna  att Komvux måste tillföras resurser så att de som idag är arbetslösa kan få utbildning/jobb.  De menar också att borgarna, med Moderaterna i spetsen, har intresse av att hålla uppe arbetslösheten eftersom de då kan fortsätta argumentera för ”arbetslinjen”, sänkta trygghetssystem och fortsätta med så kallade ”jobbskatteavdrag”.

Jag läste med stor glädje artikeln och ställer mig bakom argumentationen till 100 %. Att sen partiet har en massa konstiga idéer för övrigt lämnar jag idag utan kommentar.

 

Men visst, ibland vill också jag sjunga:…. Åh, gud skänk du åt kommunismen seger”.

Anja har ju redan vunnit sin största seger.

 

    


Kommentarer
Postat av: Gunnar Blommé

Lysande Lars. Anja är en stark tjej och som du skriver hade det inte varit för alla modiga HBT personer så hade vi fortfarande varit på 50 talet... Kul att du kan historieskrivningen om KFML, nästan hela. Jag var med på tåget hela vägen, KFML - SKP men sedan missade du att vi gjorde upp med den värtsa sekterismen 1980 och tog namnet Solidaritetspartiet vilket vi lade ned 1986 då vi uppmanade de kvarvarande kämparna att antingen gå med i Vänsterpartiet eller Sossarna. Tycker fortfarande att KFML stod för mycket som fortfarande är giltigt. - Gör facket till en kamporganisation (vilket nu väl för min del får bytas ut mot gör PRO till en kamporganisation) vidare synen på imperialismen och den nationella självbestämmande rätten och enhetsfronten, Sovjets och USA s försök till världsherravälde mm. Detta till skillnad från KFMLr - KPMLr - KP som aldrig gjort upp med sin sekterism och stalinism. Fotbollen då, ja bollen är rund och allt kan hända, nu håller jag på Spanien och att de mosar de stöddiga tyskarna!

2012-06-26 @ 11:09:47
Postat av: Lars Pettersson

Tack för att du kompletterar mina historiekunskaper. Jag tappade kontakten, eller snarare, avslutade kontakterna i mitten av 70-talet.
När det gäller fotbollen så håller jag helt och hållet med dig. Men jag tror att Italien kan överraska. Den som lever får se.

2012-06-26 @ 13:46:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0