Juholt, Juholt och Juholt

Sicken vicka, som vi skåningar brukar säga. Och då kan vickan varit bra eller dålig, Huvud saken är att det har varit en vicka … och sicken vicka (för läsare mindre bevandrade i ärans och hjältarnas språk – skånskan, ska jag översätta: ”Sicken vicka” betyder ”sådan vecka” eller snarare ”en sådan vecka” men vi skåningar hoppar över den obestämda artikeln. Den finns liksom redan inbakad i uttrycket ).

Nåväl, tillbaka till veckan. Och inte i första hand min vecka utan Håkan Juholts, partiledare för socialdemokraterna. Det började svaja redan när han skulle förankra partiets budgetalternativ hos sina riksdagskamrater. Det blev först bakläxa. Sen lyckades han med hjälp av Tommy Waidelich baxa förslaget i hamn. I radion hörde jag de båda förklara sin budget genom att använda begreppet ”kunskapsbaserad ekonomi” minst en gång i varje svar till utfrågaren. Kanske en ny paroll som ska vända vinden och vinna val: ”En kunskapsbaserad ekonomi”? Vem vet, den går kanske hem i stugorna, på ålderdomshemmen (som inte finns längre), i fikarummen på SAAB och i riksdagens café.

 

Nej, det var ingen bra start på veckan men det skulle bli värre. Jag vet inte i vilken ordning blixten slog ner men ner slog den. Håkan Juholt har fifflat med bostadsbidraget från riksdagen. Och det handlade inte om några småpengar. I varje fall inte för fattigpensionärer och arbetslösa. "Men jag visste inte vilka regler som gällde", ursäktade han sig. Trots att han, enligt vissa tidningsuppgifter, skulle vara den som informerat riksdagsledamöterna om dessa. Tänk så konstigt det kan bli. Men Juholt var inte sämre än att han snabbt öppnade plånboken och hivade upp 130.000 kr utan att nämna något om någon ”time-out”. Ja, tänk så det kan bli.

 

Men nu var det ju inte slut med detta. TVs lysande program ”Agenda” hade tänkt sig en stor partiledardebatt på söndagen, alltså ikväll. Där skulle partiledarna från samtliga riksdagspartier medverka. Men se det passade inte Håkan. Han ville inte stå sidan om Jimmy Åkesson, ledare för Sverigedemokraterna. Så han hoppade av debatten. FY, FY, FY!!! Det var det jävligaste jag har hört. Tänk att en ledare för Sveriges största (?) kan visa ett sådant förakt för den svenska demokratin. Jag kan visst skriva under på att Sverigedemokraterna inte borde finnas i riksdagen och att deras värderingar borde vara utrotade i vårt land. Men, men, men. Partiet fick plats i riksdagen i en demokratisk process som vi värnar om och försvarar. Och bästa sätt, enligt min mening, att försvara våra demokratiska värden är att bemöta dem med sakargument – inte att dra sig undan med svansen mellan benen.

Det var mycket svagt, Håkan. Om du varit skåning hade du nu suttit med en ”spiddekaga” i handen och tittat på ”Starke man” i Svinarp och i en utandning hade vi kunnat höra dig väsa: Sicken vicka.

Quo vadis Håkan? Och vem vill du ska följa dig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0