Those were the days my friend

Idag måste jag tyvärr, åter igen, uppehålla mig vid det där med ”evigt liv”. Visst, min bil Volvon, klarade sig nästan helskinnad genom bilbesiktningens nålsöga men vad hjälper det när jag, tidigare i kväll, fick ett mycket tråkigt telefonsamtal. Ett samtal som berättade att en vän sedan i början på 70-talet hastigt avlidit i lördags kväll.

Då blir begreppet ”evigt liv” inget som man kan skämta eller ironisera över. I varje fall inte just nu.

När jag var 17 år började jag på folkhögskola. Året var 1968.  Ett av de första minnen jag har från den tiden är en tillställning i en källarlokal i ett av husen. Där hade elevkåren en lokal och där anordnades dans en kväll. Förutom att jag blev blixtförälskad i en av flickorna så blev jag också förälskad (nåja, förtjust) i en skiva som spelades många gånger den kvällen: Those were the days my friend. Sången sjöngs av Mary Hopkins och rörde verkligen om i mitt redan röriga känsloliv. Vi skulle alla åldras och vi skulle alla en dag sitta ner och drömma oss tillbaka. Och jag som var övertygad om att det bara fanns här och nu.

Jag minns nu min gamle vän. Jag bodde granne med honom och hans fru i början på 70-talet. Jag levde ett sorglöst ungkarlsliv, här och nu. När ölen tog slut hemma hos mig så ringde jag grannen. Det kunde vara mitt i natten men de hade alltid några öl hemma och dessa ställdes utanför deras dörr så att mitt ungkarlsliv kunde fortsätta några timmar till. Det var naturligtvis inte bara denna öl-service som formade vår vänskap. Många kvällar och nätter satt vi också och diskuterade livet i allmänhet och politik i synnerhet. Vi hade båda stora visioner om hur samhäller skulle utvecklas. Ibland lite väl stora och det var inte alltid vi var överrens.

De få gånger vi träffades under de senaste åren blev det inte så mycket visionerande. Snarare tvärtom - Those were the days my friend. Mycket snack om gamla tider.

Och min tid på folkhögskolan tillhör också gamla tider. Rökiga elevrum, politiska och existentiella diskussioner, blixtrande förälskelser och massor av sång och musik.

So happy just to be alive
Underneath the sky of blue
On this new morning, new morning
On this new morning with you


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0