Hur hamnade vi här……

Idag är det fredag och då borde man slappa och inte sitta här och blogga. Men jag har varit ledig hela dagen så jag har redan hunnit slappa. Nåja, jag har städat också, lyssnade/tittande på Les Miserables – en musikal som jag aldrig tröttnar på. Den ger mig allt; väcker den röda (politiska) själen i mig, väcker den sentimentala (kärlek och död) själen och väcker en stor glädje att sjunga. Det är tur att huset är tomt så jag kan få fullt utlopp för det sistnämnda. Jag kan för några korta ögonblick känna mig (och låta?) som Jussi Björling. Men så plötsligt spricker drömmen/rösten och jag är tillbaka som en mix av Evert Taube och Bob Dylan. Förvisso mycket vackra och personliga röster men inga skönsjungande tenorer precis.

De (Björling, Taube & Dylan) för mig in på området kultur. Jag hörde på radion idag att Nacka kommun nu tänker lägga ut sin biblioteksverksamhet på entreprenad. Tyvärr hann jag inte uppfatta om det bara var driften som skulle ”säljas ut” eller om det var allt; drift, lokaler, inventarier etc . Ungefär som vissa kommuner har gjort med skolor och förskolor.

Är jag en gnällig, förstoppad gamling, motståndare till utveckling, förändring om jag ställer mig frågan: Hur hamnade vi här? Ja, hur hamnade vi här? Varför är vissa politiker så angelägna om att privatisera, sälja ut, verksamheter som vi i årtionden betraktat som gemensamma -kommunala eller statliga. Av vilken anledning ska offentlig verksamhet konkurrensutsättas, som ju många borgerliga politiker anser?
De brukar svara att det ska göra verksamheterna både effektivare och billigare.

Men det är naturligtvis en väl planerad politisk strategi, inte för att effektivisera och förbilliga, utan för att skapa oro bland de anställda och tvinga dem att hålla igen på lönekrav, arbetsmiljö etc. Och en långsiktig strategi som syftar till att föra över skattefinansierad verksamhet till privatägd, avgiftsbelagd.
Taktiken känns igen från Thatchers tid i England. Fackens, löntagarnas, inflytande skulle till varje pris minskas, löneklyftorna vidgas och allt tal om jämlikhet skulle förpassas till en passerad, mörk tid.

Men hur fan hamnade vi här??? Var finns den politiker, fylld av ideologisk och pedagogisk kunskap och energi, som kan vända denna olycksbådande trend?

Vilka böcker ska säljas ut (privatiseras) och vilka ska brännas i Nacka kommun???

 

The summer is gone
The ground’s turning cold
The stores one by one they’re a-foldin’
My children will go
As soon as they grow
Well, there ain’t nothing here now to hold them

(Bob Dylan)

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0