Syndernas förlåtelse, evigt liv och Volvo

Solen skiner och termometern står på 21 grader. Gud en sådan dag, långfredag 2011. Måtte den aldrig ta slut. Låt den vara som namnet antyder: lång, lång, lång.

Om man är alldeles tyst så kan man nästan höra hur det växer i trädgården och det skrämmer mig en smula. Min gräsklippare har nämligen kraschat. Det gjorde den faktiskt redan förra årets försommar. Jag hade väl använt den en två, tre gånger och så plötsligt en vacker dag så small startlinan av och blev obrukbar. Nu är jag så lyckligt lottad att min granne har en som jag har lagat till honom och som jag därmed tycker mig kunna låna vid behov. Så det gjorde jag under hela förra säsongen. Men nu blåser det andra vindar. Jag menar att jag kan ju inte komma i år igen och säga att min egen gräsklippare fortfarande inte fungerar. Eller kan man det? Jag får testa och försöka avläsa grannens minspel (han köpte det, han köpte det inte…..)

Jag for till biblioteket i den stora staden i väster och lånade två böcker på engelska som skulle beskriva hur man byter startlina på en gräsklippare. Böckerna gav mig ingenting. Jag får sätta min tro till att min döda gräsklippare uppstår på söndag, eller… Fast jag vet ju inte om gräsklippare kan få syndernas förlåtelse och ett evigt liv. Jag vet över huvud taget inte så mycket om syndernas förlåtelse och evigt liv. Men det vore ju väldigt bra om man kunde få del av de förmånerna. Särskilt nu när man fyllt 60 och ser horisonten komma allt närmare för varje dag som går.

Jag måste erkänna att jag är lite besviken över att jag aldrig har fattat det där om påsken. Jag menar den sista måltiden, Judas förräderi, Petrus förnekelse, lidandets väg till Golgata, korsfästelsen och uppståndelsen. Och jag fattar absolut ingenting av att han, Jesus, offrade sitt liv för vår skull. Vadå, för vår skull??? Var alternativet att vi alla kollektivt skulle korsfästas eller? Tänk en sån massa kors det hade behövts. Och en sådan skövling av skog det hade inneburit.

Men visst hade väl Gud kunnat ordna det på ett mycket bättre praktiskt sätt. Han har ju en lång erfarenhet av gräshoppsinvasion, regn i 40 dagar och nätter, torka och ökenstormar, förintelsen av Sodom och Gomorra etc.

Nej, jag förstår inte hur han tänkte. Tycker att hela storyn blev alldeles för komplicerad. Det ser man ju nu. De kristna håller fortfarande på att diskutera vad som menas med än det ena, än det andra av texterna i bibeln.

Evigt liv förresten: Min Volvo fyller 20 år i år. Och på tisdag ska den in och, i bästa fall, få syndernas förlåtelse av personalen på svensk bilbesiktning och evigt liv. Eller i vart fall möjligheten att få leva ytterligare ett år. Det är nästan så att jag höjer blicken mot himlen och knäpper mina händer…..


RSS 2.0